Hvad er hypnose?
The American Psychological Association definerer hypnose som “en bevidsthedstilstand, der involverer fokuseret opmærksomhed og reduceret perifer bevidsthed karakteriseret ved en øget evne til at reagere på forslag.”
En anden måde at beskrive det på er en tilstand af afslappet koncentration. Kroppen er afslappet, men sindet er i en tilstand af fokuseret opmærksomhed og mere åben for forslag.
Hvis du nogensinde har haft en drøm eller været i døs, mens du så en film, eller ikke husker meget om en tur i bil, har du oplevet noget, der ligner hypnose.
Hvordan virker hypnose?
Forskere har diskuteret hypnose i over 200 år og har endnu ikke helt forklaret fænomenet. Moderne teknologi såsom funktionel magnetisk resonansbilleddannelse giver os mulighed for at identificere det øjeblik, hvor en persons hjerne går i hypnose, men vi kan ikke forklare, hvorfor det sker.
Ny forskning fra Stanford University har imidlertid vist, at der under hypnose sker bemærkelsesværdige ændringer i din hjerne:
1 Du slapper af: Aktiviteten af den del af hjernen, der er forbundet med sansning og bevægelse, falder, så når du er i hypnose kan du føle dig afslappet og ubekymret over eksterne bekymringer.
2 Bedre sind-krop-forbindelse: Øget aktivitet i hjerneområdet, der er ansvarlig for sind-krop-forbindelsen. Dette er især nyttigt, når hypnose bruges til at behandle medicinske tilstande, såsom at kontrollere hjerne-tarm-forholdet hos IBS-patienter.
3 Du er mere åben over for forslag
At behandle dine handlinger involverer øget aktivitet i to dele af hjernen. Således kan hypnose til adfærdsændringer, såsom at undgå sukkerholdige fødevarer eller holde op med at ryge, lettere accepteres.
Andre undersøgelser har også vist vigtige ændringer i de to hjernehalvdele under hypnose. Aktiviteten af den venstre hjernehalvdel (siden forbundet med ræsonnement og logik) falder.
Hypnose i terapi Fredericia
Når hypnose bruges i klinisk praksis til at behandle medicinske problemer såsom angst, smerte eller endda migræne kaldes det hypnoterapi.
I denne situation kan hypnose bruges som en psykologisk terapi til at ændre følelser, opfattelser, tanker og adfærd.
Når du er i en hypnotisk afslapningstilstand, er du mere åben for forslag eller guides, der kan gavne dit helbred og dit velvære eller ændre din adfærd.

Hypnoterapi kan hjælpe:
Søvnproblemer: Hvis du lider af søvnløshed, kan hypnose hjælpe dig med at slappe af og lettere falde i søvn. Forskning viser, at hypnose også kan forbedre kvaliteten af din søvn og hjælpe dig med at bruge mere tid i dyb søvn.
Angst: Afspændingsteknikker såsom hypnose kan være nyttige til at lindre angst. Hypnose er normalt effektiv til angst forårsaget af en kronisk sygdom, såsom kræft eller hjertesygdom, og for generaliseret angstlidelse dog anbefales hypnose ikke til personer med psykose.
Kroniske smerter: Hypnose kan hjælpe med at lindre kroniske smerter. Mennesker med smerterelaterede tilstande såsom gigt, kræft og seglcelleanæmi kan drage fordel af hypnose. Hypnose kan også hjælpe med at håndtere smerter efter operation eller spændingshovedpine.
Hypnose rygestop: Hypnose kan hjælpe med at guide det underbevidste sind væk fra trang og overvinde rygeafhængighed. Motion kan også hjælpe med at håndtere nikotinabstinenssymptomer.
Hedetokter: Også kaldet hedeture, er et almindeligt symptom på overgangsalderen. Ifølge en nylig undersøgelse kan hypnoterapi reducere hedeture med op til 80 %.
Hvad sker der under en hypnoterapi session?
kliniske omgivelser Terapeuten hjælper dig med at slappe af i et behageligt miljø. De bruger derefter gentagne verbale signaler til at guide dig ind i en drømmetilstand. Mens man er i trance, vil terapeuten komme med forslag til at hjælpe dig med at nå bestemte mål og træffe sundere beslutninger. I slutningen af sessionen vil terapeuten bringe dig tilbage til en tilstand af fuld bevidsthed.
Hypnose gør dig ikke til en kylling
Selvom hypnose er en klinisk bevist praksis, er den blevet populær af såkaldt scenehypnose, som vises i shows og film, hvor folk bliver bedt om at udvise bestemt adfærd. Dette har ført til misforståelser og fejlfortolkninger af hypnose og især klinisk baseret hypnoterapi.
Under hypnose er du i kontrol, du er bare i en meget afslappet og fokuseret tilstand. Du kan også høre alt, hvad der sker omkring dig, og Terapeuten kan aldrig tvinge dig til at gøre noget, du ikke vil.
Er hypnose det samme som meditation?
Hypnose og meditation skaber lignende afslapningstilstande, der hjælper dig med at komme igennem din dag uden stress. De to praksisser er dog ikke helt ens. Hypnose har normalt et specifikt formål – såsom at overvinde frygt eller angst – mens meditation normalt praktiseres uden et specifikt formål og involverer at rense sindet.
Hypnose er normalt en fælles aktivitet mellem hypnoterapeuten og personen, mens meditation normalt udføres alene. Men guidet meditation kan involvere eksterne signaler såsom hypnose, og hypnose kan udføres alene i en praksis kaldet “selvhypnose”.
Selvom flere undersøgelser har vist, at sind-krop-interventioner såsom mindfulness-meditation kan hjælpe med at reducere stress og symptomer som hedeture, kan hypnoterapi være mere effektiv.
I et nyligt interview forklarede verdens førende hypnoterapeut Dr. Gary Elkin hvorfor.
“I stedet for kun at dirigere folk med billeder, får de frihed til at opleve visualiseringer med alle deres sanser. Og i en hypnotisk tilstand er deres sind mere åbne for forslag til kropstemperaturregulering.
“Vejledte billeder, hypnose, mindfulness meditation, afslapning, autogen træning; næsten alle sind-krop interventioner involverer fokusering af opmærksomhed.
“Men hypnose er karakteriseret ved en øget evne til at reagere på forslag. De forslag, vi kommer med i hypnose, kan ændre opfattelser, adfærd, følelser osv.”
Er hypnose det samme som søvn?
Mange mennesker tror, at hypnose ligner søvn, men de to sindstilstande er ikke ens. I modsætning til en sovende person er en hypnotiseret person altid vågen. Hypnose er mere som at fordybe sig i en drøm eller blive “tabt” i en god bog eller film, fordi du er opmærksom på, hvad der foregår omkring dig, men det meste af dit fokus er på ét emne. Som i disse tilfælde har du altid kontrol over din adfærd.
Kan alle blive hypnotiseret?
Evnen til at hypnotisere er individuel. Mens nogle mennesker har høj hypnotisk evne, har andre lav. De fleste sidder et sted i midten. De fleste af os er i midten.
Interessant nok viser forskning, at hypnotiserbarhed til dels skyldes barndomsoplevelser. Børn, hvis forældre er fysisk voldelige, har en tendens til at være mere hypnotiserbare. Men positive barndomsoplevelser kan også bidrage til hypnotiserbarhed, og børn, hvis forældre fortalte historier og brugte deres fantasi, har en tendens til at være mere hypnotiserbare.
Uden evnen til let at blive hypnotiseret, er det stadig muligt at opnå terapeutiske fordele ved hypnoterapi. Som med receptpligtig medicin skal du blot have en højere dosis.
Hvor kom hypnose fra?
Hypnosens historie går tilbage til 1700-tallets læge Franz Anton Mesmer og hans evne til at hypnotisere mennesker. Ordet hypnose blev dog opfundet af 1800-tallets læge James Braid. Han brugte afspændings- og billedteknikker til at hjælpe sine patienter. Han fandt ud af, at hans patienter virkede mere afslappede under sådanne sessioner med bind for øjnene. Han troede, de sov og kaldte det “hypnose” fra det græske ord hypnos, der betyder søvn.
Hypnotiske teknikker blev derefter mere populære og blev brugt i neurologi og endda kirurgi. Der er rapporteret adskillige tilfælde af patienter, der er gået ind i en meget dyb hypnotisk tilstand og gennemgår kirurgiske indgreb ved brug af disse teknikker uden bedøvelse.
Vi ved nu, at meget hypnotiserbare mennesker kan håndtere smerte og opnå stor kontrol, når de får den rigtige vejledning.
Hypnose er en sikker og naturlig tilstand, der kan fremkaldes til terapeutiske formål. Hypnoterapisessioner omfatter normalt hypnotisk induktion og forslag til at fremme positive ændringer i adfærd og tanker. På trods af stigende erkendelse af det kliniske potentiale ved hypnose, vides der kun lidt om dens virkningsmekanisme på det fysiologiske niveau. Forskere har dog opdaget bemærkelsesværdige ændringer i hjernen under hypnose.
Spørgsmål til hypnose Fredericia?
Hypnose Fredericia ved J-hypnose, har stor erfaring med hypnose og hjælper dagligt klienter med forskellige udfordringer, herunder rygestop, vægttab, angst og andet psykisk betingede problemstillinger. Du er altid velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har spørgsmål om hypnose eller ønsker information om de forskellige behandlinger. Kontakt: jacob@j-hypnose.dk eller 30502503