Længsler og konflikter i parforholdet

Vores længsler siges, at være noget som kommer inden fra os selv og via f.eks. vores sind, hjerte eller følelser fortæller os, at der er noget vi længes efter. Noget vi har savnet, higet efter eller har som et dybt ønske, men ikke har haft længe eller aldrig har haft. Måske længtes vi efter varme og kærlighed fra vores eller en partner. Måske længes vi efter mere tid med børnene.

Længsler kan have deres rod i vores fortid. Måske fik vi aldrig den anerkendelse eller kærlighed, som vi længes efter da vi var børn eller unge, og derfor forsøger vi forsat, at få behovet dækket. Vores længsler kan også udspringe fra overbevisninger og ønsker, om noget som giver en dybere mening for os.

Længsler kan betragtes som dybe følelser om at komme væk fra noget og henimod noget bedre. Vi kan sige, at det vi længtes mod, er for at dække over et savn eller noget vi synes vi mangler i livet. Længsler kan være motivationer for at vi bevæger os fra noget til noget andet. Længsler kan være både være kilde til smerte eller forventningsfuld glæde i livet. Smerte hvis vi ikke opnår eller får det vi længes efter og forventningsfuld glæde fordi vi har noget at stræbe efter, også selvom vi ikke når frem. Når vi når frem, er længslerne opfyldt. Nogle længsler forsvinder mens andre længsler forsvinder for en stund.

De længsler der har rod i fortiden og udspringer fra et dybere mangel eller traume, er sandsynligvis dem der dukker op igen. De har brug for at blive opfyldt og draget omsorg for på ny. Dette gentages indtil årsagen til længslerne er healet og sluppet, hvilket ofte kan være en svær proces. Mange længsler lever vi med hele livet og løbende forsøger at opfylde.

Længsler i parforholdet

Parforholdet og kærlighedslivet er et af de steder hvor vores længsler udfolder sig på godt og ondt, til både usigelig glæde og smerte. I parforholdet kan vi opleve skøn kærlighed, samhørighed, fællesskab og lignende smukke følelser, som vi længes efter. Omvendt kan parfoldet også være kilde til stor smerte og mistrivsel, hvis længslerne ikke opfyldes og får den rette opmærksomhed. De kan blive en kilde til konflikter og afstand i parforholdet.

Eksempel

Lad os tage nogle eksempler på situationer, der har underliggende og udækkede længsler, som kan munde ud i konflikter og hårdknuder i parforholdet. Eksemplerne er formet som udsagn den ene part udtrykker til den anden:

  • Jeg er træt af, at jeg skal gøre alting.
  • Du prioriterer ikke os to.
  • Vi er for meget sammen. Der sker ikke noget i vores liv.
  • Her er for meget larm og for lidt tid.

Ovenstående udsagn har alle underliggende længsler og ønsker. Dem kan vi blive opmærksom på ved at lytte bagom og under det der bliver sagt. Vi kan bruge spørgsmål som: ”Hvad har du brug for?” eller ”Hvad længes du efter?”. Spørgsmålene hjælper os til at komme ind under udsagnet og få mere bevidsthed om, hvad der egentlig bliver sagt, og hvad længslen er. Lad os prøve med udsagnet: ”Jeg er træt af, at jeg skal gøre alting”.

Spørgsmål:

Spørgsmål 1: ”Hvad har du brug for?”

Muligt svar: ”Jeg har brug for hjælp til nogle af gøremålene”

Spørgsmål 2: ”Hvad længes du efter?”

Muligt svar: ”At vi er fælles om tingene”

Spørgsmål 3: ”Hvilken følelse vil det give dig?”

Muligt svar: ”At jeg føler mig elsket, høre til og er værdsat”

Ovenstående svar er blot eksempler og vil naturligvis være forskellige fra person til person helt afhængig af de individuelle længsler og ønsker. Men uanset længslerne og ønskerne, kan vi blive mere bevidst om, hvad der ligger bag vores første og umiddelbare udsagn.  Det kan vi bruge til at undgå konflikt og afstand.

Det er nok ikke mange af os, som synes det er alletiders, at få et udsagn om, at vores partner er træt af, at gøre alting. For det første gør vores partner nok ikke alt. For det andet kan modtageren af udsagnet jo have samme oplevelse, og pludselig er en konflikt i gang. En konflikt, en diskussion om hvem der gør mest og hvorfor, og afstanden øges og lysten til hinanden får et knæk.

Øg kærligheden igennem længsler

Her er det langt mere hjælpsom at tale om, at vi har brug for at føle og elsket, høre til og værdsat, som var svaret på spørgsmål 3. At vi vil føle dette, hvis vi var sammen om gøremålene. Det er langt mere behageligt at blive anmodet om at drage omsorg for en længsel, og hjælpe sin partner med at føle sig elsket, høre til og værdsat, end at få et udsagn om, at partneren laver alting og at den vi indirekte ikke laver noget.

Længsler og konflikter i parforholdet kan være vanskelige at arbejde med. I et konfliktfyldt parforhold kan det være svært, at lægge mærke til de underliggende længsler og behov, fordi vi her ofte vil være kapret i vores følelsers vold. At blive bevidst om underliggende længsler og behov kan kræve, at parforholdet holder konflikten i skak eller ser tilbage på en overstået konflikt, når der igen er ro på. Så er dette lettere at se efter de dybere længsler og behov.

Min erfaring er at det kræver træning og tålmodighed, at blive god til dette, samt at det kommer tifoldigt tilbage. Det kommer i form af skøn kærlighed, samhørighed, fællesskab og andet smukt og nærende. Det er en fantastisk rejse for mange parforhold. Rejsen bliver lettere og bedre, ved at få en guide til jeres parholds rejse mod mere kærlighed og integritet.

Tak fordi du læste med.

De bedste hilsner

Thomas Wibling – Wibling Coaching

Om Wibling Coaching

Wibling Coaching
Jeg tilbyder følgende coachingydelser: - Parcoaching og parterapi til par ønsker at forstå hinanden bedre og genopdag kærligheden, forbindelsen og trygheden. - Stresscoaching til personer der er syge af stress eller er på kanten til at blive det. - Coaching for mænd (også kaldes mandecoaching og mandeterapi). Er en mulighed til mænd der vil træne personlig ledelse og søger nye perspektiver, mere harmoni og meget mere. - Ressourcecoaching er til personer med særlige udfordringer og begrænsninger, og ønsker at øge deres ressourcer, trivsel og muligheder. - Ungecoaching er til unge der ønsker bedre trivsel og mestring til at håndtere svære tanker, følelser og situationer.

Se også

Sådan gør Shopside Black Friday til en mere bæredygtig begivenhed

Black Friday er kendt som en af de største shoppingdage i året, men det er …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: COPYRIGHT