Bolig Spanien: Komplet Guide Til At Købe Hus i Spanien For Danskere

Drømmer du om at eje en solbeskinnet villa på Costa del Sol, en charmerende bylejlighed i hjertet af Madrid, eller måske et autentisk landhus omgivet af appelsintræer og olivenlunde? Med sin rige kultur, smukke landskaber og gunstige klima, har Spanien altid været en eftertragtet destination for danskere, der ønsker at købe ejendom i udlandet. Hvis du overvejer at tage springet, vil denne guide føre dig omkring de væsentligste aspekter ifm. at købe hus i Spanien.


At eje bolig i Spanien

Spanien har altid været i front hvad angår boligejerskab. Ca. 80% af den spanske befolkning, ejer deres ejendomme, hvilket er en tydelig indikation på, at spanierne værdsætter at eje sit hjem. Ydermere sidder en betydelig procentdel af disse boligejere i deres bolig uden realkreditlån, hvilket siger meget om landets økonomiske kultur, og vægten på langsigtede investeringer.

Det spanske boligmarked har oplevet sin andel af op- og nedture. Under den globale finanskrise faldt huspriserne i Spanien med op til 30%. Dette fald var et resultat af en kombination af faktorer, herunder et stort udbud af ejendomme, et fald i efterspørgslen og en strammere kreditpolitik. Dog må det siges at det spanske ejendomsmarkeds modstandsdygtighed er beundringsværdig. Siden 2016 har der været en stabil opadgående tendens i huspriserne, hvilket indikerer en stærk genopretning. Vi kommer ikke udenom, at COVID-19-pandemien på ny introducerede noget usikkerhed, med rejserestriktioner og økonomiske nedgangstider, der igen påvirkede boligmarkedet i Spanien. Men data fra 2020 viser atter en stigning i salgspriser, især for nybyggede ejendomme, hvilket antyder, at markedet forbliver robust på trods af globale udfordringer.


Skal man leje eller købe hus i Spanien?

Beslutningen om hvorvidt at man bør leje, eller købe hus i Spanien, afhænger af flere faktorer. Det spanske ejendomsmarked er som alle andre boligmarkeder i verden, unikt med sine egne fordele og ulemper. Gennem de seneste 30 år har der været adskillige tilfælde af svindel, svingende markedsforhold og en høj avanceskat, hvilket kan være medvirkende til at afskrække potentielle købere.

Den nylige pandemi har tilføjet et ekstra lag af usikkerhed. Med jobtab og økonomiske nedgangstider genovervejer mange ideen om at investere i en sekundær ejendom. Dog er det vigtigt at huske, at boligkøb er en langsigtet investering. Selvom der kan være kortsigtede udsving, forbliver de langsigtede udsigter for det spanske ejendomsmarked lovende.

For dem, der overvejer et kort ophold, eller som er bekymrede over de nuværende markedsforhold, kan det at leje være den mest passende løsning. Leje tilbyder fleksibilitet, hvilket giver folk mulighed for at fraflytte uden besværet ved at sælge en ejendom. Desuden kan kortsigtede ejendomsinvesteringer muligvis ikke give det ønskede afkast, kva den høje avanceskat i Spanien. Det er vigtigt at afveje fordele og ulemper ved begge muligheder, før at man træffer en endelig beslutning.


Køb af hus i Spanien som dansker

Spaniens tiltrækningkraft og afslappede livsstil, er ikke kun begrænset til landets egne indbyggere. Stedet har altid været en favorit blandt danskere, grundet sin rige kultur, smukke landskaber og gunstige klima. Som dansker, der ønsker at købe hus i Spanien, er processen forholdsvis enkel. Før man foretager et køb, skal man have et så kaldt N.I.E. nummer, som nemt oprettes via en lokal politistation, og fungerer som et identifikationsnummer ift. skat (ifm. ejerskab af bolig, køb af bil, arbejde mm.).

Spaniens Golden Visa-program er en anden mulighed for udenlandske købere. Via dette program, udstedes automatisk en opholdstilladelse til udenlandske boligkøbere, der investerer mere end 500.000€ i forbindelse med køb af hus eller lejlighed i Spanien. Golden Visa er dog ikke kun en opholdstilladelse; det er en indgangsbillet til Europa, hvorfor metoden oftest anvnedes af ikke-EU borgere. Med dette visum kan boligejere frit rejse inden for Schengen-området, hvilket gør modellen attraktiv for dem, der ønsker at udforske Europa.


Forstå det spanske boligmarked

For virkelig at forstå nuancerne på det spanske ejendomsmarked, er det nødvendigt at dykke ned i dets historie og de faktorer, som påvirker det. Det spanske ejendomsmarked, som ethvert andet, påvirkes af udbuds- og efterspørgselsdynamikker. Dog spiller andre faktorer, som regeringspolitikker, økonomiske forhold og udenlandske investeringer, også en afgørende rolle.

Data fra 2022 giver et øjebliksbillede af markedets sundhed efter COVID-19-udbruddet. Benahavís, Marbella, Mallorca og Ibiza er blandt de dyreste områder at købe ejendom i, med priser der varierer mellem 4.000€ til 7.000€ pr. m². Fælles for disse steder er deres status som top destination for turisme, der i årevis har tiltrukket både lokale og udenlandske investorer. I den modsatte ende af spektret, tilbyder regioner som Cordoba, Palencia og Toledo mere overkommelige m² priser, der i gennemsnit ligger på 352-383€. Sådanne markante forskelle i ejendomspriser kan tilskrives faktorer som beskæftigelsesmuligheder, infrastruktur og livskvalitet.

Områder i Spanien med de højeste realiserede salgspriser pr. m² i 2022:

 • Benahavís, Malaga – gennemsnitspris på 7.091€/m²
 • Salamanca, Madrid – gennemsnitspris på 6.974€/m²
 • La Zagaleta, Malaga – gennemsnitspris på 6.615€/m²
 • El Viso, Madrid – gennemsnitspris på 6.508€/m²
 • Sarria, Barcelona – gennemsnitspris på 6.380€/m²
 • Lista, Madrid – gennemsnitspris på 6.365€/m²
 • Marbella, Malaga – gennemsnitspris på 5.766€/m²
 • Ibiza – gennemsnitspris på 4.911€/m²
 • Calvià, Mallorca – gennemsnitspris på 4.215€/m²
 • Sant Andreu de Llavaneres, Barcelona – gennemsnitspris på 3.955€/m²

Områder i Spanien med de laveste realiserede salgspriser pr. m² i 2022:

 • Belmez, Cordoba – gennemsnitspris på 352 €/m²
 • Barruelo de Santullán, Palencia – gennemsnitspris på 383€/m²
 • Cebolla, Toledo – gennemsnitspris på 385€/m²
 • Fuente Obejuna, Cordoba – gennemsnitspris på 398€/m²
 • Castile-La Mancha – gennemsnitspris på 404€/m²
 • Castile and Leon – gennemsnitspris på 465€/m²
 • Aragon – gennemsnitspris på 481€/m²
 • Asturias – gennemsnitspris på 502€/m²
 • Basque Country – gennemsnitspris på 604€/m²
 • Murcia – gennemsnitspris på 633€/m²

Omkostninger forbundet med køb af hus i Spanien

Når man overvejer at købe hus i Spanien, er det vigtigt at være opmærksom på de omkostninger som er forbundet med købet, da de kan have en betydelig indvirkning på den samlede investering. Spanien har en række gebyrer og skatter, som både lokale og udenlandske købere skal tage højde for når de køber fast ejendom i landet.

For det første er der ejendomsoverførselsskatten, som varierer mellem 6-10% for eksisterende gensalgsejendomme. For nybyggede boliger og projektsalg, gælder i stedet en momssats (også kaldet IVA) på 10%. Disse procenter kan løbe op i betydelige summer, især i forbindelse med køb af ejendomme med høj værdi.

Dernæst kommer notaromkostningerne, skødeafgift og tinglysningsgebyrer, som tilsammen ligger på mellem 1-2,5% af boligens salgspris. Disse gebyrer dækker de juridiske processer ifm. overførsel af ejendomsretten, og sikrer, at ejendommens skøde er frit for eventuelle anmærkninger, og samtidig registreres det nye ejerskab i det lokale ejendomsregister.

Advokatomkostninger, som dækker det juridiske arbejde i forbindelse med boligkøbet, ligger typisk på mellem 1-2%. Her er det er værd at bemærke, at det kan virke fristende at springe denne del over for at spare penge, men at beskikke en pålidelig boligadvokat i forbindelse med køb af hus i Spanien, kan potentielt spare dig for endnu mere i det lange løb.


Finansiering af boligkøb i Spanien

At opnå finansiering ifm. køb af hus i Spanien, kræver omhyggelig planlægning og overvejelse, særligt når det kommer til udenlandske købere. Mens nogle danskere vælger at købe kontant, søger de fleste købere nu stadig mod muligheden for at finansiere, for at lette den økonomiske byrde.

Spanske banker, såvel som internationale banker, der opererer i Spanien, tilbyder en række realkreditmuligheder. Nogle har endda specifikke lånemuligheder som er sammensat til udlandske boligkøbere. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at man som udenlandsk køber, kan blive tilbudt en belåningsgrad (maks. 70%), som er lavere end hvad lokale spaniere tilbydes. I praksis betyder dette, at et boligkøb i Spanien kræver en væsentligt større egenkapital, end hvad tilfældet fx. er ved boligkøb i Danmark. Typisk skal man ved køb af hus i Spanien, selv kunne stå for at anskaffe op mod 45% af boligens pris (de resterende 30% fra 70 op til 100% + 10-15% omkostninger).

Inden en realkredit afsluttes, skal du sikre dig, at ejendommen er fri for gæld. I Spanien overføres enhver udestående gæld knyttet til en ejendom til den nye ejer ved et salg. Det er derfor vigtigt at sikre ejendommen har et “rent” skøde, før man fuldfører en bolighandel.


Find din drømmebolig i Spanien

Spanien tilbyder med sine forskelligartede regioner og pulserende byer, en overflod af spændende investeringsmuligheder på boligmarkedet. Uanset om du er på jagt efter en moderne villa nær stranden, en bylejlighed eller et tilflugtssted på landet, er valgmulighederne mange.

Flere boligportaler og lokale (men udenlandske) ejendomsmæglere henvender sig til købere fra stort set alle europæiske lande, hvilket gør det nemt at tale sit eget sprog, selvom at man køber bolig i udlandet. Her er danske ejendomsmæglere som Bargain Andalucia, med speciale i at finde de bedste særtilbud, tvangssalg og attraktivt prissatte huse til salg i Spanien, samt boligportaler som Idealista populære valg, der tilbyder nem og overskuelig tilgang til stort set alle boliger til salg i Spanien.

Til trods for at online søgning giver et praktisk udgangspunkt, slår intet oplevelsen af at besigtige en ejendom fysisk. Dette giver køberen mulighed for at få en fornemmelse af området, vurdere ejendommens stand og mærke efter om boligen er noget for dem.


Find den rigtige ejendomsmægler i Spanien

Den helt rigtige ejendomsmægler kan være et uvurderligt aktiv ifm. både søge- og købsprocessen. En kompetent, profesionnel og seriøs ejendomsmægler, kan give dig en indsigt i det lokale marked, hjælpe med at forhandle boligens pris ned, guide dig gennem evt. finurligheder, der måtte opstå under køb af hus i Spanien.

Dog er det vigtigt at vælge sin mægler med omhu. Reguleringen af ejendomsmæglere i Spanien er stort set ikke eksisterende, hvilket desværre har ført til relativt mange tvivlsomme og opportunistiske praksisser. Med andre ord kræver det hverken licens eller uddannelse at kalde sig for ejendomsmægler i Spanien. Sørg derfor altid for at undersøge om mægleren har et godt omdømme, en langvarig tilstedeværelse (som mægler vel at mærke) i Spanien, og evt. en relevant baggrund/uddannelse fra Danmark af. Husk også på at, det står mæglere frit for at anbefale advokater eller realkreditinstitutter, men at det er dit frie valg som køber at vælge selv.


Købsprocessen ved køb af hus i Spanien

Købsprocessen ifm. køb af fast ejendom i Spanien er systematisk. Når du som køber har fundet den rette bolig, og efterfølgende blevet enig med sælger om prisen, underskriver begge parter en standardiseret, foreløbig reservationsaftale. Husk altid at få indskrevet et overordnet advokatforbehold, således at handlen ikke bliver bindende, før din advokat har godkendt den. I samme ombæring overføres et depositum som typisk ligger på 6.000-10.000€ af købsprisen. Størrelsen på depositummet kan dog variere, og er oftest højere på luksuriøse ejendomme i millionklassen. Alt efter hvad der er aftalt mellem parterne, overføres beløbet enten direkte til sælger, eller til en klientkonto hos din advokat. Herefter er boligen reserveret og tages af markedet.

Efterfølgende bruger købers advokat typisk 10-14 dage på at rekvirerer samtlige, relevante ejendomsdokumenter, med henblik på at sikre, at der ikke ligger nogle ugunstige eller skjulte forhold ifm. boligen. Mange bruger også denne periode på at søge om kreditforeningslån, hvis ikke det allerede er gjort på forhånd.

Når advokaten har sikret at alt er som det skal være, udformes og underskrives en endelig købsaftale (PPC eller private purcahse contract), som er mere fyldesgørende end det indledende reservationsdokument. Denne minder på mange måder om de købsaftaler som du måske kender fra Danmark, hvor konkrete forhold som overtagelsesdato, inventarliste, finanisering mm. er udpenslet i detaljer. I takt med at begge parter underskriver købsaftalen, overfører køber 10% (eller mere, alt efter aftale) af købesummen til sælger.

Afslutningsvis venter man oftest på at købers finansieringsinstitut frigiver den resterende købesum, hvilken som regel tager mellem 2-6 uger. Når den del er på plads, underskrives det endelige skøde foran en notar, og den resterende saldo, med tillæg af eventuelle skatter og gebyrer betales.


Fremvisning af boliger i Spanien og budgivning

At besigtige udvalgte ejendomme er en spændende fase. Det er det første håndgribelige skridt i rejsen mod, at komme til at eje et hus i Spanien. Når man er på fysisk besøg i interessante emner, er det vigtigt at være grundig. Kontroller ejendommens tilstand, spørg om dens historie og overvej altid faktorer som beliggenhed, tilgængelighed og det fremtidige vækstpotentiale når det kommer til boligens pris.

At afgive et tilbud kan være en delikat proces. Selvom at det er naturligt for køber at søge den bedste handel, er det vigtigt at finde en balance mellem en fair pris, og ikke at fornærme sælgeren. Forhandlingen starter dog som oftest under udbudsprisen. Det er værd at bemærke at en evt. afslag i pris, dog ikke nødvendigvis er lig med en god handel, hvorfor et nedslag ikke skal ses som altafgørende. Eksempelvis kan en bolig være prissat 30% for højt ift. den generelle marked, hvilket medfører at en reducering på fx. 10% af prisen, forsat ikke gør det til en lige så god handel, som hvis du køber en bolig uden afslag, som dog allerede er prissat under gældende markedsværdi.

Her kommer en blanding af din mavefornemmelse, et solidt sammenligningsgrundlag ift. de boliger du allerede har set, og en ærlig snak med din ejendomsmægler dig til gode, således at fundamentet for at kunne tage en kalkuleret beslutning er til stede.


Beskik en dansktalende advokat i Spanien

At navigere rundt i juridiske landskab ifm. en ejendomshandel i Spanien, kan være komplekst, især for udlændinge, der ikke er bekendt med spansk ejendomsret. Selvom at det ikke er obligatorisk at beskikke en boligadvokat, anbefales det stærkt. En advokat yder uvurderlig hjælp i forhold til at sikre alle juridiske procedurer, og ifm. at undgå potentielle faldgruber.

Dertil spiller det lokale notarkontor i det område hvor du køber bolig, også en central rolle i købsprocessen. De sikrer, at ejendomstransaktionen gennemføres lovligt, og at alle nødvendige dokumenter er på plads og iorden. Dertil verificerer de også parternes identiteter og sikrer, at boligens data stemmer overens med hvad der står oplyst i det offentlige ejendomsregister.

Dog er notarens rolle begrænset til kun at verificere og validere transaktionen. De tilbyder hverken juridisk rådgivning, ligesom at de heller ikke repræsenterer nogen af parternes interesser. Det er her boligadvokaten kommer ind i billedet. Vedkommende udfører den nødvendige due diligence, tjekker op på eventuel udestående restgæld og sikrer, at køberens interesser beskyttes gennem hele processen.

Når du vælger en advokat i Spanien, er det afgørende at vælge et firma eller person, med erfaring indenfor spansk ejendomsret, og ideelt set en som er bekendt med den specifikke region, hvor du vælger at købe bolig. Advokaten bør være registreret hos det lokale advokatsamfund, hvilket sikrer en minimumsstandard for professionalisme og kompetence.

Afslutningsvis er notarens opgave mindst lige så afgørende, da denne sikrer, at ejendomskøbsprocessen foregår smidigt, og på lovlig vis.


Tilstandsrapport på huse i Spanien

Ligesom i alle andre lande, spiller en grundig ejendomsundersøgelse en vigtig rolle, når det kommer til køb af hus i Spanien. Den giver et dybdegående indblik i ejendommens tilstand og belyser eventuelle potentielle problemer, der måske ikke umiddelbart er synlige.

Der findes to primære typer undersøgelser i Spanien. Den første er en kreditvurderingsrapport, der typisk laves af en repræsentant fra den bank du søger belåning hos, som giver en uafhængig vurdering af ejendommens markedsværdi. Det er dog en ret overfladisk undersøgelse, der kun giver et overordnet billede af boligens tilstand og dens markedsværdi.

Den anden, mere omfattende mulighed du har som køber, er at betale en byggesagkyndig, for at få udført en dybdegående ejendomsundersøgelse. Denne type undersøgelse minder på mange måder om de tilstandsrapporter som man kender hjemmefra, hvor der dykkes ned i ejendommens strukturelle tilstand, og eventuelle problemer samt fremtidige reparationsomkostninger klarlægges. I modsætning til Danmark, er det ikke lovpligtigt for sælger at vedlægge denne type rapport ved et salg, hvorfor de sjældent kan rekvireres med mindre at køber betaler for at få den udarbejdet.

Til trods for at en udvidet ejendomsundersøgelse medfører en merudgift på ca. 300-1000€, kan den spare købere for langt større, fremtidige økonomiske hovedpiner. Udføres den korrekt og tilstrækkelig grundigt, kan den afdække skjulte problemer som strukturelle skader, fugt eller defekte elinstallationer, som på sigt kan vise sig at være langt dyrere at reparere. Undersøgelse giver endvidere købere et klarere helhedsbillede, hvilket gør det muligt for dem at træffe informerede beslutninger, forhandle en bedre ejendomspris eller sågar genoverveje hele handlen, hvis det viser sig at ejendommen lider under væsentlige problemer.


Dansktalende tolk i Spanien

Spaniens rige historie og forskelligartede kultur, gør landet til en smeltedigel af forskellige sprog og dialekter. Selvom spansk (castiliansk) er det officielle sprog, har regioner som Catalonien, Baskerlandet og Galicien deres egne sprog. For danskere og udenlandske købere kan dette udgøre en udfordring, især når man beskæftiger sig med juridiske dokumenter og ejendomsforhandlinger.

Her kan det være en gamechanger at ansætte en dansk tolk. En god oversætter yder mere end bare at konvertere ordene fra et sprog til et andet. De fanger essensen, konteksten og nuancerne i kommunikationen, hvilket sikrer, at det oversatte indhold bevarer sin oprindelige betydning.

Særligt ved ejendomstransaktioner, hvor præcision og klarhed er yderst vigtigt, sikrer en god tolk, at du som køber fuldt ud forstår kontrakter, aftalevilkår og andre eventuelle dokumenter. Det handler ikke kun om at forstå sproget; men om også at forstå de juridiske og kulturelle nuancer, der følger med det.

De fleste officielle organer i Spanien, råder over lister med akkrediterede oversættere. De profesionelle tolke som figuerer på disse lister, har alle gennemgået grundig træning og er certificeret til at yde oversættelsestjenester på højeste niveau. Hvis man vælger en tolk, er det en fordel at vælge en person, der i forvejen er bekendt med juridisk jargon og ejendomsrelaterede termer, for at sikre nøjagtighed og undgå misforståelser.


Fald til i dit nye hus i Spanien

Spændingen forbundet med at overtage nøglerne til dit nye hus i Spanien er uovertruffen. Men rejsen slutter ikke der. At flytte ind og falde til, kommer med sit eget sæt af gøremål og potentielle udfordringer.

Først og fremmest skal du overveje forsikring. Spanien tilbyder ligesom Danmark, en række forsikringsløsninger som er henvendt boligejere. Bygningsforsikring, som dækker ejendomsstrukturen mod skader som naturkatastrofer og brande, er ofte obligatorisk, især hvis du har optaget et realkreditlån. Denne løber typisk op i 75€-400€ pr. år, afhængig af boligens størrelse og hvor bred en dækning du vælger. Dertil kommer indboforsikringen, som dækker ejendelene inde i hjemmet, og oftest ligger i prislejet 50-300€ årligt. Og til trods for at denne ikke er lovpligtig, er det en klog investering, der giver ro i sindet hvad tyveri, skader og tab angår.

At få tilmeldt, og koblet sig på diverse forsyningsselskabers net, er et andet afgørende skridt der skal tages. Spanien har en række tjenesteudbydere når det kommer til el, vand, gas, tv og internet/telefoni. Det anbefales at søge lidt rundt, sammenligne priser og vælge de udbydere, der tilbyder den bedste værdi og service i lige præcis din situation. Husk at rettidig betaling af regninger fra forsyningsselskaber, er afgørende for at undgå afbrydelser eller ekstra gebyrer.

Sidst men ikke mindst, kan integration i det lokale samfund, være med til at forbedre din oplevelse af Spanien drastisk. Engager dig med dine naboer, deltag i lokale begivenheder og fordyb dig i den spanske livsstil. At købe et hus i Spanien handler sjældent om den fysiske struktur alene; det handler om at bygge et primært eller skundært hjem, og skabe en masse uforglemmelige minder.


Byg selv hus og køb af byggegrund i Spanien

Spanien er ligeledes en unik mulighed for dem, som ønsker at bygge sit drømmehus på helt fra bunden. Her er det dog vigtigt at tage med, at processen omkring køb af byggegrund, projektering, indhentning af byggetilladelser og selve byggeprocessen, kan være både langvarig og kompliceret, hvorfor et spansk byg-selv projekt kræver grundig overvejelse.

Landets frodige landskab og kystnære områder kan friste mange til at investere i grundstykker, men det er vigtigt at forstå de juridiske aspekter forbundet med køb af jord. Før i tiden er mange udenlandske købere blevet fanget af skruppelløse udviklere, der solgte dem byggegrunde uden de nødvendige tilladelser. Enkelte har endda oplevet det skrækscenarie, hvor deres nyligt konstruerede hjem blev revet ned igen, grundet manglende tilladelser og licenser.

For at undgå sådanne faldgruber, er en særdeles grundig due diligence afgørende. Før du køber en hvilket som helst byggegrund i Spanien, skal du sikre dig, at det har de korrekte tilladelser for den gældende zone. I Spanien kategoriseres ethvert stykke jord nemlig under én af følgende tre typer: urbant, bebyggeligt eller ikke-bebyggeligt. Hver af disse tre kategorier har sit eget sæt af regler når det kommer til opførelse af en ny ejendom. Fx. har ikke-bebyggeligt jord, som oftest ligger i beskyttede naturområder, meget strenge restriktioner, og bygning på sådan type grund er normalt forbudt.

Desuden skal du altid sørge for at få verificeret byggegrundens skel. Tvister over skellinjer kan føre til langvarige juridiske kampe. En topografisk rapport kan give klarhed på dette område.

Når du har sikret byggegrundens lovlighed og status, skal du overveje dens adgang til forsyningsselskaber. Har jordstykket let adgang til vand, elektricitet og kloaksystemer? Hvis ikke, kan omkostningerne ved at opsætte disse, udgøre en ikke-ubetydelig del af det samlede byggebudget.

Endelig skal du overveje jordens placering i forhold til væsentlig infrastruktur. Hvor tæt er der til nærmeste indkøbscenter, strand, hospital, skole eller lufthavn? Selvom at et fjerntliggende stykke jord på landet i Spanien tilbyder ro, kan det også betyde længere køreture til og fra basale fornødenheder, og forringe den investeringsmæssige værdi ifm. købet.


Investering i nybyggeri og projektsalg i Spanien

Det spanske ejendomsmarked bugner med nybyggede ejendomme, der spænder fra moderne lejligheder midt i storbyer, til luksuriøse villaer langs kysterne. At investere i spansk projektsalg, og derned købe et nybygget hjem har sine fordele. Denne type ejendomme kommer ofte med de nyeste funktioner, energieffektivtet og tidssvarende designs.

Men som med enhver betydelig investering er forsigtighed afgørende. Det første skridt er at undersøge udvikleren. Hvor længe har de været på markedet? Hvordan er kvaliteten af deres tidligere projekter? Kundeanmeldelser og udtalelser kan give indsigt i udviklerens omdømme.

Dernæst skal du sikre, at projektet har alle de nødvendige licenser og tilladelser. Her er “Licencia de Primera Ocupación” et kritisk dokument, da det certificerer ejendommens beboelighed. Det bekræfter, at ejendommen overholder de lokalplaner, der er godkendt og udstedt af det lokale rådhus.

Når du køber projektsalg, hvor ejendommen købes, før den er konstrueret, er det vigtigt at du beskytter din investering. Sikre, at dine betalinger, især de indledende indskud, er omfattet af en bankgaranti eller forsikring. På den måde er din investering sikret, i tilfælde af at byggefirmaet skulle gå konkurs under byggeprocessen.

Desuden bør du overveje projektets placering. Selvom at en helt ny lejlighed med havudsigt, eller en villa med kig til bjergene kan lyde tillokkende, skal du tænke over beliggenheden, herunder særligt nærheden til kritisk infrastruktur. Overvej også faktorer som offentlig transportforbindelse, evt. støjgener og fremtidige udviklingsplaner for området.


Salg af dit hus i Spanien

At sælge en ejendom i Spanien, kræver ligesom ved køb, god planlægning og en del overvejelse. En af de primære bekymringer hos sælgere er avanceskatten, der også er kendt som “Capital Gains Tax” (CGT). Denne skat opkræves udelukkende på den fortjeneste, der er opnået ved salg af ejendommen. Satsen varierer fra region til region, men ligger nogle steder på helt op til 23%.

Der er dog flere måder hvorpå at denne kan reduceres. Fx. er du fritaget for at betale avanceskat, hvis du er over 65 år, og har beboet ejendommen som din primære bopæl i mere end tre år. Ligeledes kan geninvestering af provenuet fra salget i en anden primær bolig i Spanien, udløse skattefordele. Det er altid en god idé at rådføre sig med sin advokat eller spanske revisor hvad dette angår.

Før du sætter din spanske bolig til salg, gør du klogt i at overveje dens vurdering og endelige salgspris. En professionel vurdering via en kompentent lokal ejendosmægler, kan give dig en realistisk forventning omkring ejendommens gældende markedsværdi. At fastsætte den rigtige pris fra starten, kan være medvirkende til at fremskynde salgsprocessen.

Desuden skal du sikre, at alle ejendomsrelaterede dokumenter, herunder kopi af skøde, seneste kvitteringer for forbrug, og eventuelle udestående realkreditoplysninger, forefindes. At kunne fremvise en komplet dokumentation kan være med til at give potentielle købere tillid.

Endelig skal du overveje ejendommens præsentation. Både fotos og førstehåndsindtrykket betyder meget. Gør dig ulejligheden, og ryd op, mal (hvis det kræves), samt sørg for at grønne arealer står flot, således at ejendommens appel, salgspotentiale og markedsværdi øges.

Om Bolig Spanien

Avatar

Se også

akustik løsninger

Forbedring af Kontorakustik

Forbedring af kontorakustik: En vejledning til støjdæmpning Før vi dykker ned i specifikke løsninger, er …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: COPYRIGHT