9 fakta om den nye fedmemedicin Wegovy
I USA er salget eksploderet, musikjingler sælger det slankende budskab, og TikTok og andre sociale medier er oversvømmet med videoer, hvor kendte og svært overvægtige fortæller om deres vægtrejse og store vægttab. Det drejer sig om den nye og omdiskuterede lægemiddel Wegovy, der netop er kommet på markedet herhjemme som land nummer to i verden. Men hvad er Wegovy egentlig? Hvordan virker det – og har de bivirkninger? Læs med og bliv klogere på det nye slankemiddel her.
I USA er salget eksploderet. TikTok svømmer over med videoer af mennesker, der har fået smallere talje under #myozempicjourney, og svært overvægtige, der tidligere har kæmpet med at smide de mange overflødige kilo, står frem og fortæller, hvordan de endelig har opnået deres idealvægt.
Det drejer sig om slankemidlet Wegovy, som Novo Nordisk står bag. Slankemidlet har hidtil kun kunnet fås i USA, men præparatet er netop kommet på markedet herhjemme, og Danmark er dermed det andet land, hvor medicinen kan købes.
På markedet i USA siden 2021
I USA, hvor over 70 pct af den amerikanske befolkning er enten overvægtige eller lider af fedme, har Wegovy været på markedet siden 2021, og her er produktet blevet så populært og efterspørgslen så overvældende, at der opstod forsyningsproblemer, hvorfor Novo Nordisk, måtte stoppe markedsføringen af produktet i en periode.
Ifølge tal fra Novo Nordisk, der står bag slankemidlet, udgjorde salget af Wegovy alene i det sidste halvår af 2021 4,9 mia. og dermed over halvdelen af selskabets salg af slankemidler i hele verden. Og skal man tro Troels Munk Jensen, der er medicinsk direktør i Novo Nordisk Danmark, har lægemidlet et kæmpe potentiale også herhjemme, hvor det skønnes, at ca. 900.000 lider af svær overvægt.
Men hvad er Wegovy egentlig – og hvordan virker det?
Medicin mod diabetes
Wegovy tager egentligt afsæt i et andet lægemiddel fra Novo Nordisk, nemlig Ozempic, der er beregnet til diabetespatienter.
Da Ozempic kom på markedet som diabetesmedicin i 2018, fandt man imidlertid hurtigt ud af, at de diabetespatienter, der tog Ozempic, tabte sig, og at lægemidlet havde en slankende effekt.
Både Wegovy og Ozempic indeholder det aktive stof semaglutid, der virker på kroppen på samme måde som et mæthedshormon, der dannes i tyndtarmen. Stoffet nedsætter appetitten, og øger mæthedsfølelsen, hvilket er med til, at du spiser mindre, og dermed taber dig.
Wegovy skal ses som et supplement til en livsstilsomlægning, og medicinen kan ikke stå alene, men bør kombineres med bedre vaner omkring motion og sund kost, så man kan bevare vægttabet, også efter man er holdt op med at få indsprøjtningerne.
Wegovy er altså det samme middel som Ozempic, men i en stærkere dosis, og ifølge Novo Nordisk er der ikke tale om et slankemiddel men et lægemiddel mod svær overvægt. Lægemidlet Wegovy er godkendt til behandling af personer med svær overvægt, dvs. voksne med et BMI på 30 eller derover og til patienter med et BMI mellem 27 og 30 i kombination med mindst en vægtrelateret sygdom, herunder blandt andet type 2-diabetes, højt blodtryk og hjertekar sygdom.
Fakta om Wegovy
- Wegovy bygger ligesom diabetesmidlet Ozempic på molekylet semaglutid. Diabetesmidlet Ozempic, og fedmemidlet Wegovy er altså baseret på samme stof (Semaglutid) men i forskellig dosis.
- Det aktive stof i Wegovy, semaglutid, virker på samme måde som et naturligt hormon i kroppen, der bl.a. øger mæthedsfornemmelsen.
- Wegovy er godkendt af sundhedsmyndighederne både i Danmark og i udlandet.
- Ifølge Novo Nordisk er det ikke et slankemiddel, men et receptpligtigt lægemiddel mod svær overvægt. Ens egen læge skal sige god for behandlingen, før man kan få det.
- Wegovy er godkendt til behandling af voksne med et BMI over 30 eller et BMI over 27 med vægtrelaterede sygdomme, herunder blandt andet type 2-diabetes, højt blodtryk, hjertekarsygdom, unormale niveauer af fedtstoffer i blodet eller vejrtrækningsproblemer ved søvn.
- Studier har vist, at Wegovy kan få overvægtige til at tabe sig op til 17 pct. efter cirka et år.
- Wegovy fås som penne, som man selv sprøjter ind under huden på fx maven en gang om ugen. Lægemidlet fås kun på recept.
- De hyppigste bivirkninger ved Wegovy er hovedpine, kvalme og opkastning, diarré, forstoppelse og mavesmerter. For det meste går bivirkningerne over.
- Afhængig af dosis ligger prisen på Wegovy på mellem 47-85 kr om dagen eller 17.000-35.000 kr om året. Der gives ikke tilskud til Wegovy, så man skal selv betale for det.
Blandet modtagelse trods stor efterspørgsel
Wegovy har været på markedet i USA siden sidste sommer, og ifølge Novo Nordisk, er der tale om et intet mindre end revolutionerende middel til vægttab. På trods af massive reklamer og stor efterspørgsel er der dog en del læger og andre fagpersoner i USA, som har udvist skepsis og er betænkelige ved medicinen, herunder at den mister effekten, når man ikke længere tager den samt risikoen for mulige bivirkninger på den lange bane.
Også herhjemme har Wegovy fået en blandet modtagelse blandt læger og andre eksperter. Blandt andet mener nogen, at man med Wegovy gør overvægt til en sygdom, der skal behandles hele livet.
En af dem er Bolette Friderichsen, der er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin. Ifølge hende kan man sagtens være overvægtig og sund, ligesom man sagtens kan have en normal vægt, men være usund. I et interview med DR advarer hun bl.a. imod, at mange hundredetusinde danskere nu bliver patienter og skal medicinere sig resten af livet.
Til DR siger hun bl.a., at hun frygter, at man gør fedme til en sygdom, fordi der nu er et præparat, og at man indsnævrer grænserne for, hvad der er normalt, og hun understreger, at Wegovy ikke skal ses som et quickfix mod overvægt.
Samtidigt kalder hun også udviklingen af medicinen for god, fordi den reelt vil gøre en forskel for en lille gruppe patienter, der skal tabe sig i forbindelse med eksempelvis en operation.
“Men jeg vil hellere snakke om sundhed end om overvægt. Mange forbinder overvægt med, at man ikke kan lykkes i livet, fordi man ikke kan passe en kjole eller få ønskejobbet. Det vil jeg gerne udfordre,” siger hun i interviwet.
Effektivt men dyrt
Foreløbige studier viser, at overvægtige i gennemsnit taber 15-17 pct. af kropsvægten på et år, og at Wegovy således har en god effekt, men da medicinen er dyr, og da der ikke ydes tilskud fra det offentlige, er der mange, som ikke har råd til behandling med Wegovy.
Den laveste dosis på et milligram koster 47 kroner pr. dag og den højeste på 2,4 mg næsten det dobbelte, nemlig 85 kroner pr. dag, hvilket svarer til 35.000 kroner om året. Oven i prisen kommer, at præparatet er uden tilskud fra Medicintilskudsnævnet, så indtil videre er det kun en behandling for dem, der har råd, og som kan betale for fedmebehandlingen selv.
En af dem, der er bekymrede over prisen er Morten Zacho, der er forsker i vægttab ved Syddansk Universitet.
“Prisen på Wegovy er meget høj, og kun i meget få tilfælde, vil der kunne gives tilskud. Man ved, at der er en social skævhed i forekomsten af fedme, og at udviklingen af overvægt har en social slagside, og i og med at der er tale om en livslang behandling, kan det jo blive til rigtigt mange tusind kroner over et helt liv – noget som mange ikke har råd til.”
Livslang behandling
Udover at Wegovy kun er for de få, er der blandt flere læger også skepsis overfor, at slankemedicinen skal tages hele livet.
En af dem er Sten Madsbad, der er professor på endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital. I en artikel i Sundhedspolitisk Tidsskrift siger han bl.a., at en af de helt store udfordringer ud over prisen er, at den medicinske behandling kun virker, så længe man tager medicinen, og at problemet er, hvordan personer bedst vedligeholder vægttabet, når de stopper med den medicinske behandling.
Også Filip Krag Knop, der er professor, overlæge og forskningsleder på Center for Klinisk Metabolisk Forskning er skeptisk overfor medicinen. I et interview med DR kalder han udviklingen af det nye slankemiddel et paradigmeskift, hvad angår medicinsk behandling af svær overvægt.
“Vi har aldrig set så effektivt middel til at behandle svær overvægt. Det er cirka dobbelt så meget som de nuværende medicinske overvægtbehandlinger og nærmer sig, hvad effekten er på en fedmeoperation. Men Wegovy er kendetegnet ved at virke, når det bliver taget – og omvendt tager man det hele på igen, hvis man stopper behandlingen.”
Ifølge Filip Krag Knop vil de færreste mennesker synes om at være på medicin resten af livet.
“Vi skal passe på med at udnævne forskellige tilstande som en sygdom, fordi så legitimerer man også, at der er et behandlingskrav med eksempelvis medicin.”
Også Morten Zacho, forsker i vægttab ved Syddansk Universitet, er skeptisk over, at slankemedicinen i princippet skal tages resten af livet.
“Min største bekymring er den livslange behandling. Studierne peger på, at vægten vender tilbage, når du stopper med at tage det, så derfor kan det blive en kontrakt med djævelen.”