Mobildækning

Danmark er helt i front på mobilnetværks området og har været det de sidste 25 års tid.
2022 er bestemt heller ikke en undtagelse og vi ser her nærmere på hvordan status er på det danske mobilnetværk.

5gSådan er netværket opbygget

JyskTelefon var i sin tid statsejet og sørgede for, der blev trukket telefonkabler i jorden ud til stort set alle huse i 80èrne.

Her var det et fælles telefonnet, som senere hen blev et netværk alle virksomheder kan leje sig ind på mod betaling.

Da mobiltelefonerne begyndte at komme frem, opbyggede TeleDanmark (det gamle Jysktelefon) et NMT netværk, men da andre interesser meldte sig, lavede staten det muligt for andre mobilselskaber at etablerer netværk i landet.

Sonofon og svenske Telia etablerede sig med netværk til mobiltale og den spæde begyndelse på mobildata, der dog kørte ualmindeligt sløvt.

3G revolutionerede mobilnettet

Da 3G var færdigudviklet og klar til kommercialisering kom teleselskabet Hi3G også på banen i Danmark.

Nu var der 4 netværk aktive og alle uden samarbejde.

Telia, Telenor, TDC og Hi3G (3 mobil)

Hi3G var nye i Danmark og satsede voldsomt på de nye muligheder med 3G internet, hvor man nu kunne få en mobiltelefon, der kunne sende realtime video af den man talte sammen med.

Det blev en kæmpe fiasko satsning. 3G nettet havde de slet ikke udbygget nok til at dække ret meget mere end de største byer i Danmark og kom man bare lidt væk fra centrum begyndte kvaliteten at falde.

Herudover var ideen med videochat i realtime jo meget fancy, men det krævede jo at både sender og modtager var 3 mobil kunder og havde en mobil med kamera (hvilket ingen havde dengang).

3 mobil kom aldrig til at tjene kassen på 3G, men de var med til at udbrede viden om den nye teknologis muligheder og helt klart også udbredelsen af smartphones.

3G protokollen blev udvidet af flere omgange, hvor der hver gang kom mere kapacitet i netværket og højere datahastigheder

4G gav funktionsdygtigt internet på mobilen

Efter flere udvidelser af 3G, kom en stor opdatering af teknologien, som man valgte at kalde 4G.

Det var dog ikke som sådan en ny teknologi, men en udvidelse af 3G, der gjorde det muligt, at komme over 100mbit i internethastighed og det gjorde mobilerne langt mere funktionelle.

Pludselig kunne en mobiltelefon benyttes til det samme som en computer med fastnet internetlinje .

Dog var der en lille smule længere svartid på 4G end på fastnet og derfor blev 4G aldrig helt udskiftningen af kablet internet, som mange ellers forudså.

Telia satsede kraftigt på 4G og markedsførte sig voldsomt. De udbyggede som det første mobilselskab et stort finmasket netværk med 4G master over hele Danmark og det gik meget hurtigt. Selv TDC fik baghjul og i flere år var Telia indehaver af de klart bedste 4G netværk.

Samarbejde om mobildækning i branchen

Telia og Telenor indgik efter de store 4G investeringer for begge selskaber en aftale om at lave et fælles samarbejde omkring den fremtidige udvidelse af deres to netværk, så de blev lagt sammen til et stort mobilnet.

Samarbejdet har betydet, at de kan opnå samme service til en lavere pris internt og på den måde stå bedre i konkurrencen.

I 2022 er der derfor kun 3 samlede netværk i Danmark ejet af:

TDC
Hi3G
Telia/Telenor

Alle andre mobilselskaber lejer sig ind på et af de tre netværk mod betaling.

5G – Det nye netværk

Allerede fra tre år siden begyndte mobilselskaberne med eget netværk, at gøre sig klar til en helt ny teknologi med meget stort potentiale.

5G kan leverer op til 1.000 mbit i internethastighed og har ikke den forsinkelse som 4G har kontra fastnet internet.

Det er med andre ord en teknologi, der reagerer lynhurtigt og kan sende data lynhurtigt.

Med den nye teknologi, skal der også sættes nye master op og det er både tidskrævende og meget dyrt. Derfor har de tre mobilselskaber med eget netværk langsomt udrullet teknologien ud over Danmark.

TDC er gået i førertrøjen denne gang og er meget langt foran de andre to.
Der er allerede et fuldt funktionsdygtigt 5G net som dækker alle større byer og de minder er også godt med. De har haft åbnet for deres 5G net i snart 1 år og det er et helt år uden de to andre har åbnet for deres.

Netop her i Oktober er Telia klar med deres 5G som dog kun dækker de større byer.

Hi3G er godt på vej, men har ikke åbnet for deres 5G endnu.

Vil du tjekke om der er 5G dækning på din adresse? Klik her og læs hvordan du tjekker 5G

Om jj@connect-media.dk

jj@connect-media.dk
Oplev et SEO bureau i Århus, hvor dit website og projekt er i fokus, oplev at vi lytter og bruger tid på at finde de bedste mulige løsninger til, at skabe vækst i netop DIN virksomhed. Langt de fleste af vores kunder har været hos os mere end 10 år og vi vil gerne vækste din også – helst de næste 5 år – så du tjener godt på vores arbejde og vi får endnu en tilfreds kunde.

Se også

Henrik Kruse CEO - Digisense

Gør overgangen til elektronisk fakturering nem med Digisense – det bedste alternativ til Nemhandel Referenceklient

Er du bekymret for overgangen fra Nemhandel Referenceklient til en ny løsning? Der er ingen …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: COPYRIGHT